Special Operations Forces kunnen nu beschikken over eigen helikopters

Nieuwsbericht Defensie | 01-10-2024 | 16:58

SF-heli.jpegTroepen die speciale operaties uitvoeren kunnen nu beschikken over ‘eigen’ helikopters. Die zijn ondergebracht bij het 300 Special Operations Squadron op Vliegbasis Gilze-Rijen.

De eenheid van het Defensie Helikopter Commando is vandaag opgericht. De taken van het squadron-personeel bestaan uit speciale verkenningen, offensieve acties en militaire steunverlening. Dat gebeurt altijd in samenwerking met collega’s van het Korps Commandotroepen en de Maritime Special Operations Forces.

Het squadron moet onder de moeilijkste omstandigheden opereren. Voor dat doel krijgt het eigen ‘intelligence’-capaciteit en nieuwe helikopters. Die laatste zijn van het type H225M Caracal. Ook investeert Defensie in nieuwe infrastructuur, voertuigen en communicatiemiddelen. Alles om de eenheid zo hoogwaardig mogelijk te laten opereren én trainen.

Presentatie 'Van iedereen en niemand'

Nieuwsbericht Defensie | 26-10-2023 | 09:12

Vorig jaar is de handelseditie van 'Van iedereen en niemand' gepresenteerd, over de geschiedenis van de helikopter binnen de Nederlandse krijgsmacht. Auteur Rolf de Winter overhandigde het eerste exemplaar aan Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim. De plechtigheid vond plaats op vliegbasis Gilze-Rijen, de thuishaven van het Defensie Helikopter Commando (DHC). Na het ontvangst en de opening door NIMH-directeur Ben Schoenmaker gaf Rolf de Winter een korte toelichting op zijn publicatie. In 'Van iedereen en niemand' zet De Winter de moeizame intrede van de helikopter uiteen. Internationaal was het toestel al snel van grote waarde, maar door keuzes in de Nederlandse politieke en militaire top in Nederland lange tijd een ondergeschoven kind. Pas in de jaren '90 van de vorige eeuw weet de helikopter zijn definitieve plek in de krijgsmacht te veroveren.

Tijdens de ALV (oktober 2024) van de vereniging OMNIA CERNENS mochten deelnemers een exemplaar van het boek in ontvangst nemen.

image00002.jpeg

Overhandiging van het boek 'Van iedereen en niemand' aan de Commandant der Strijdkrachten

Voormalig Fort Rucker heet nu Fort Novosel

Het Amerikaanse leger heeft aangekondigd dat Fort Rucker in het zuidoosten van Alabama wordt omgedoopt tot Fort Novosel tijdens een ceremonie op 10 april. Deze verandering vond plaats op aanbeveling van een Naming Commission van het Ministerie van Defensie, die de missie had om alle DOD-items te verwijderen en te hernoemen “die de Geconfedereerde Staten van Amerika herdenken of elke persoon die vrijwillig diende bij de Geconfedereerde Staten van Amerika.”

Fort Rucker was genoemd naar de Zuidelijke generaal Edmund Rucker. Het is sinds 1942 in gebruik door het Amerikaanse leger. In de nasleep van de politiemoord op George Floyd in Minneapolis, Minnesota in 2020 protesteerden veel mensen tegen systemisch racisme en wezen ze op Zuidelijke standbeelden en bases als onderdeel van dat systeem. Het Congres heeft de commissie opgericht in de National Defense Authorization Act van boekjaar 2021.

Fort Rucker zal opnieuw worden aangewezen als Fort Novosel ter ere van Chief Warrant Officer 4 Michael J. Novosel, Sr., een Medal of Honor-ontvanger met banden met Army Aviation, het US Army Aviation Center of Excellence en de Wiregrass-regio in het zuidoosten van Alabama. De hernoeming vond plaats tijdens een ceremonie op 10 april in Veterans Park op de post. 

Fort-novsel.png